Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Шклільна форма усі "За" та "Проти"
Total 72 common:people_all_forms

Зустріч з земляком

Date: 21 жовтня 2019 о 11:20, Refreshed 21 жовтня 2019 о 11:25
230 views

Серед активних діячів української діаспори близького й далекого зарубіжжя, відомих значним особистим внеском у справу популяризації української культури в світі, гідне місце займає наш земляк Михайло Сергійович Парипса.

Зустріч з земляком   (Фотоальбом)

Серед активних діячів української діаспори близького й далекого зарубіжжя, відомих значним особистим внеском у справу популяризації української культури в світі, гідне місце займає наш земляк Михайло Сергійович Парипса.

Народився він 15 листопада 1946 року в Росоші, в сім’ї залізничника й колгоспниці. Ще навчаючись у Росошанській школі, хлопець захопився сатирою й гумором. Тому жоден святковий концерт з будь-якого приводу на різних рівнях – не обходився без його участі. Запальні, веселі гуморески, дружні шаржі, кумедні сценки й вистави у виконанні Михайла змушували сміятися від душі старих і малих. То ж по закінченню школи без довгих роздумів вирішив хлопець пов’язати своє життя зі сценою. З червня 1964 р. починає свою трудову діяльність завідувачем клубом Росошанської паперової фабрики.

Та не одна лише любов до дотепного художнього слова визначила життєвий шлях молодого хлопця. Маючи від природи веселу вдачу й непосидючий характер, мріяв він поїздити по світах, побачити далекі, незвідані краї. Адже це було так романтично…

Та і бажання заробити теж зіграло тут не останню роль. Тож восени 1964 р. подався Михайло у складі геологічної експедиції на пошуки нафти. Був він помічником бурового майстра.

Так і стали визначальними у його житті ці дві пристрасті які, здавалося б, не мають між собою нічого спільного: любов до сцени й до далеких мандрів. Повернувшись у 1965 році з експедиції, Михайло поступив до Київської республіканської школи культпрацівників. На протязі трьох років він «відточував» сценічну майстерність у класі видатного українського читця – гумориста Андрія Сови, паралельно працюючи заступником директора, а потім і директором будинку культури ім. Кірова (м. Київ), інспектором Київського обкому профспілок працівників будівництва та будіндустрії. У 1966 році за путівкою ЦК ВЛКСМ М. Парипса направляється в Ташкент на відбудову міста після землетрусу.

З листопада 1968 року за такою ж путівкою потрапив до Казахстану, де працював на будівництві у Павлодарському Надіртишші.

З цим містом і пов’язав Михайло Сергійович усе своє подальше життя. Тут зустрів свою долю – росіянку Галину Борисівну. Разом зростили і вивели в люди четверо дітей: синів Владислава та Єгора, й доньок  Інну та Ольгу.

Восени того ж 1992 року з ініціативи М. Парипси було створено Павлодарське обласне товариство української культури ім. Т. Г. Шевченка. Відтоді й дотепер він є його беззмінним головою. У 1993 році ним же було організовано український хоровий колектив, що незабаром здобув звання народного.

У 1995 році у столиці Казахстану створено Асамблею Народів Казахстану на чолі з президентом Н. Назарбаєвим. М. С. Парипсу обрано членом Ради Асамблеї. У березні 1999 року Михайло Сергійович ініціював створення в Павлограді Асоціації «Українці Казахстану», яку також очолює дотепер.

 Воістину – енергія й ентузіазм цієї людини не має меж. Михайло Сергійович обирався делегатом чотирьох Всесвітніх форумів українців (1992, 1997, 2001, 2006 рр.).

За багаторічну плідну роботу і вагомий особистий внесок у різних сферах діяльності М. С. Парипса має велику кількість нагород, звання заслуженого працівника культури України.

        

        

Comments:
Only authorized users can leave comments.